Jó napot!

Blijf op de hoogte en volg Evy

12 September 2012 | Hongarije, Boedapest

Lieve Lieve Mama,
ik vind het leuk dat je m´n blog leest maar wil je me niet wakker smsen dat ik er meer op moet zetten.
Bedankt, Evy

Lieve Pap, Mam, Laura, Opa, Oma, Ooms, Tantes, friends, vage bekende, het is hier nog steeds fantastisch! En zoals jullie wel merken heb ik het ontzettend druk en geen moment de tijd om jullie op de hoogte te houden. Ik verveel me hier absouluut niet!

Ondertussen heb ik er al 2 dagen school op zitten, best gek om weer eens een eerste schooldag te hebben. Gewapend met een schrift en een pen vertrokken we richting BKF. We hoeven gelukkig maar 4 haltes met de metro dus dat scheelt. M´n eerste les hongaars heb ik ook al overleefd en geloof me je begrijpt er nóg minder van als je het gaat volgen.We hebben op school een meisje leren kennen die Nederlands wil leren, ze praat het echter al best goed en zij wil ons gelukkig wel helpen met Hongaars. Ze hebben hier 44 letters!! Rare Hongaren.
Ik kan nu mezelf voorstellen en een aantal lossen woorden zoals gieter, beer en chocolade. ;) offcourse.
Voor de liefhebber: ''é Moonen Evy vaygok.
We hebben het al verschillende keren getest en niemand kijkt je raar aan dus we zullen het wel goed uitspreken. School begint hier op de meeste dagen pas rond 13.00 dus dat is een prima tijd. Helaas zitten er heel veel gaten in m'n rooster en heb ik vaak 1,5 uur geen les maar mag ik wel tot 18.40 naar school. Tot overmaat van ramp zit er een énorm winkelcentrum
(sorry Weert, maar de munt is er niks bij!) naast de ikea en dus onze school! Ik word bijna verplicht al m'n vrije tijd te besteden aan winkelen. Dit zou nog wel eens problematisch kunnen worden, gelukkig ken ik thuis een goede bank van lening.(toch pap?)
Omdat we zo laat les hebben kunnen we door de week dus prima opstap, ook al zo'n ramp. Het leven in Boedapest gaat niet over rozen kan je vertellen..

Gisteren hebben we dat dan ook maar gedaan. We zijn voetbal gaan kijken in het centrum. Als je 4 keer mag juichen voor Nederland op een vol terras met alleen maar Hongaren wordt je niet al te vriendelijk aangekeken. Helaas zijn de Hongaarse mannen hier een beetje overgepassioneerd. We worden regelmatig vastgepakt, uitgenodigd om iets te drinken, en als we vanavond niet kunnen, dan morgen?, of dit weekend? Nee, komt niet echt in het Hongaarse versierwoordenboek voor.Helaas.

Ik krijg gigantisch veel berichtjes van mensen die bij mij op school zitten, sommige zels dat nog niet eens over hoe het leven hier is en of ik het naar m'n zin heb. Blijkbaar loopt er iemand op school rond die verteld dat ik in Boedapest zit en altijd enthousiast ben dus iedereen wel wil helpen...
Ik denk dat als je m'n blogs tot nu toe allemaal gelezen hebt je wel door hebt dat ik nog helemaal geen spijt heb van m'n 5 maanden Hongarije.

Als jullie je afvragen wat we hier eten, we eten ontzettend veel groente en eigelijk alleen kip en gehakt omdat dat het enige is wat er normaal uitziet. Koken is behoorlijk lastig als je de verpakkingen niet kan lezen dus maar op de gok water toevoegd etc. Gelukkig hebben we ontzettend leuke Hongaarse studenten leren kennen die ons een typisch Hongaars gerecht hebben leren koken. De naam ben ik even kwijt maar ik heb de foto naar Laura en Mam gestuurd en die vonden het maar niks. Ze koken hier vooral stoofpotten en dat ziet er niet zo uit als bij ons maar het was wel écht lekker.

Lieve Lieve mam,
ik hoop dat je hiermee voldoende leesmateriaal hebt.
Foto's plaats ik heel snel weer.

Heel veel Liefs,

Ps. Sophie ik ben je verjaardag natuurlijk niet vergeten! Je cadeau en zoentjes liggen hier op je té wachten als je me op komt zoeken. xxx

• 13 September 2012 - 12:52

Helmy:

Ha Evy, ik ben een van die "vage"bekenden en zag je verslag via je mam op Facebook. Kei sjiek! Deze ervaring pakt niemand je af! Ik had die Hongaren graag willen zien bij de voetbalwedstrijd, haha! Jullie zullen wel lol gehad hebben. Veel plezier nog en groetjes uit koud Weert! Helmy